Razvoj karijere – cjeloživotno učenje i zapošljivost

  1. rujna 2016. predstavnici Europe Directa Slavonski Brod, Informacijskog centara za mlade Brodsko-posavske županije te sudionici SILC projekta – predstavnici organizacija iz Japana, Vijetnama, Indonezije, Tajlanda i Perua, koji se u Hrvatskoj nalaze u stručnom posjetu pri Europskom Domu Slavonski Brod, posjetili su Kreativnu udrugu mladih „Limes“ u Slavonskom Kobašu.

Ovaj događaj upriličili su, osim članova udruge Limes, i predstavnici LAG-a „Posavina“ te Zbježanske udruge mladih – ZUM, članovi KKK „Oriolik“, tamburaškog sastava „Veritas“, osoblje OPG-a Kreković, članovi KUD-a „Matija Gubec“, načelnik općine Oriovac gosp. Antun Pavetić, tajnik mjesnog odbora Slavonski Kobaš, gosp. Zdenko Margetić te predsjednika DVD-a Slavonski Kobaš, gosp. Marko Jagodar.

Udruga „Limes“ organizirala je dan ispunjen edukativnim, ali i aktivnostima koje su prezentirale kulturološku osobitost slavonskog kraja. Tako su, nakon upoznavanja s povijesnim posebnostima Slavonskog Kobaša i zajedničkog ručka, sudionici imali priliku prezentirati rad i primjere dobre prakse svojih organizacija, a posebice primjere projekata koji za cilj imaju smanjenje stope nezaposlenosti mladih te načine rada s volonterima i razvoj njihovih kompetencija. Prvo su domaćini predstavili rad LAG-a „Posavina“ i rad KUM-a „Limes“, a potom su predstavnici organizacija iz zemalja daleke Azije i Perua predstavili načine djelovanja njihovih organizacija.

Imali smo tako prilike vidjeti na koji način organizacije civilnog društva mlade savjetuju o procjenjivanju vlastitih vrijednosti, uvjerenja i stavova o traženju posla te koje to vještine mladi moraju razvijati kako bi bili poželjni i konkurentni na tržištu rada. Također, bilo je govora i o tomu koliko u izgradnji karijere i povećanju zapošljivosti pomaže međunarodna suradnja (mogućnosti ostvarivanja stručne prakse, lokalnog i međunarodnog volontiranja, itd.)

Bilo je zaista zanimljivo vidjeti kako, s obzirom na geografsku i povijesnu različitost, organizacije zapravo imaju mnogo toga zajedničkog, a predstavljanje primjera dobre prakse sigurno će pomoći pri planiranju budućih aktivnosti i događanja.

Nakon toga imali smo prilike vidjeti predstavljanje bogate kulturološke baštine slavonskog kraja – povijest svetišta Gospe Kloštarske, unutrašnjost crkve sv. Ivana Krstitelja, vožnja lađom „Graničarka“, vožnja tradicionalnom slavonskom kočijom te što je to i kako funkcionira OPG u organizaciji obitelji Kereković. Ono u čemu su gosti posebno uživali bio je dio kulturološkog programa u prostorijama KUD-a „Matija Gubec“ gdje su ih dočekali članovi KUD-a u tradicionalnim slavonskim muškim i ženskim nošnjama. Nakon kratkog izvođenja haiku poezije i prezentacije povijesti KUD-a, gosti su imali prilike vidjeti i kratku probu KUD-a gdje su svi prisutni zaplesali tri kola, uz neizostavni drmeš. Na kraju su gosti dobili prigodne poklone: čuturice rakije i domaće kolače za uspomenu.

Posjet Slavonskom Kobašu bio je odlična prilika za razmjenu iskustava brojnih organizacija civilnog društva, začinjen s odličnom prezentacijom bogate slavonske kulture u kojoj su posebice uživali naši gosti iz Japana, Vijetnama, Indonezije, Tajlanda i Perua.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *